Sverige tar emot asylsökande från Italien enligt EU:s omfördelningsbeslut

EU:s beslut att omfördela 160 000 asylsökande från Italien och Grekland till andra EU-länder håller nu på att bli verklighet. Enligt planerna startar mottagandet för Sveriges på fredag då några eritreanska asylsökande ska flygas hit från Italien.

EU:s ministerråd beslutade nyligen att unionens medlemsstater ska fördela 160 000 asylsökande från Italien och Grekland mellan sig. Förslaget antogs i två steg. Det första steget, som omfattar 40 000 personer, är frivilligt och länder som Ungern och Österrike har valt att inte delta. Det andra steget, som gäller 120 000 personer, är däremot tvingande för alla medlemsländer eftersom rådet ovanligt nog valde att ”köra över” de länder som var emot beslutet, till exempel även Tjeckien och Slovakien.

Syftet med denna omfördelning är dels att få fler länder att ta sitt ansvar för människor som flytt till södra Europa, dels att motivera de som kommer dit att registrera sig som asylsökande direkt vid ankomsten. Det är också meningen att omfördelningen ska minska antalet människor som gör en osäker och ibland farlig resa genom Europa till förmån för ett mer ordnat och säkert mottagande. Läs mer i ministerrådets beslut från den 14 septemberPDF och 22 septemberPDF.

Parallellt med den akuta omfördelningen av asylsökande har EU-kommissionen lagt fram ett förslag till en permanent mekanism för att omfördela asylsökande i krislägen. Tanken är att när det kommer väldigt många asylsökande till EU ska kommissionen direkt kunna sätta igång med omfördelning och inte behöva söka mandat från medlemsländerna. Förslaget är ett tillägg i Dublinförordningen och det kan troligen antas nästa år, förutsatt att rådet och Europaparlamentet kommer överrens.

5 700 asylsökande till Sverige under två år

När EU beräknat hur många asylsökande de olika länderna ska ta emot genom omfördelning har man tagit hänsyn till en rad ekonomiska och sociala faktorer. De överenskommelser som gjorts innebär att Tyskland och Frankrike ska ta emot flest, omkring 40 000 respektive 30 000 under två år. Dessutom ska till exempel Polen ska ta emot 10 000 personer och de baltiska staterna 500–1 000 per land. Danmark liksom Storbritannien omfattas inte av EU:s migrationspolitiska beslut, men kommer eventuellt att delta på frivillig basis. Enligt EU:s uträkning ska Sverige ta emot 5 700 omfördelade asylsökande under två år.

Överföringarna till Sverige börjar med att Migrationsverket tar emot 15 asylsökande från Italien under en försöksperiod. Sverige är ett av flera länder som ingår i en pilotverksamhet. Under försöksperioden ska länderna ta fram rutiner och liknande för mottagande av asylsökande från Italien. När rutinerna är på plats kommer de EU-länderna som gjort frivilliga överenskommelser att ta emot asylsökande även från Grekland. Redan den 9 oktober kommer enligt planerna de allra första – några eritreaner – att landa i Sverige.

– Vår dialog med Italien är bra. Migrationsverket har dessutom en sambandsman på plats i Italien som har skapat goda kontakter och ett bra samarbete med de italienska migrationsmyndigheterna. Det är med hjälp av vår sambandsman som arbetet med omfördelningsbeslutet sker, berättar Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket.

människor-på-flykt-illustration

Text och foto: http://www.migrationsverket.se

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Islam, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s